EilandStijl

logo eilandstijl wit

De betekenis van Kleur: Wat Je Kleurkeuze Zegt Over Je Onderneming

Wanneer je aan de branding van je onderneming denkt, komen zaken als een pakkende slogan, een aantrekkelijk logo en een doordachte missie misschien als eerste in je op. Maar er is een ander cruciaal element dat je niet mag vergeten: kleur. De kleuren die je kiest voor je merkcommunicatie, van je logo tot je website en verpakkingen, zijn niet zomaar een esthetische keuzes. Ze spreken een krachtige taal en zeggen veel over wat je als bedrijf wilt uitstralen.

1. Groen | Natuur & duurzaamheid

Groen is de kleur van de natuur, groei en vernieuwing. Het straalt frisheid en vitaliteit uit en wordt vaak geassocieerd met duurzaamheid en gezondheid. Het straalt vernieuwing en betrouwbaarheid uit. Merken die streven naar milieubewustzijn, gezonde levensstijlen of groei kiezen vaak voor groen. Perfect voor merken die duurzaamheid willen uitstralen en bezig zijn met maatschappelijk verantwoord ondernemen. Denk maar aan het logo van Oxfam Novib, dat vooral vernieuwing, groei én betrouwbaarheid wil uitstralen.

Green dirty blackboard

2. blauw | betrouwbaarheid en vertrouwen

Ik kan er niks aan doen, maar bij blauw denk ik aan de belastingdienst. Dat ze voor de kleur blauw hebben gekozen is niet zo gek. Blauw is namelijk de kleur van loyaliteit, stabiliteit en professionaliteit. Het wekt gevoelens van vertrouwen en betrouwbaarheid op en wordt vaak gebruikt door financiële instellingen en technologiebedrijven om deze kenmerken te benadrukken. Denk ook maar aan het logo van VISA of American Express, waar blauw de basis vormt van hun branding.

3. Bruin | rustiek en traditioneel

Bruin is de kleur van hout en aarde. Ook wel een donkere variant van oranje. Bruin straalt warmte, rustiekheid en gezelligheid uit. Denk maar eens aan het gevoel dat je krijgt wanneer je in een bruincafé zit. Het is er vaak knus, warm en gezellig. Het past perfect bij merken die ambachtelijkheid, authenticiteit en tijdloosheid willen uitstralen. Het kan ook een gevoel van comfort en betrokkenheid opwekken. Bruin is ook de kleur van koffie en chocolade! Wat dacht je van het logo van M&M’s? En bekijk de website van Nespresso maar eens, waar ze gebruik maken van veel bruine accenten.

Vintage smooth textured paper background

4. rood | opvallen & passie

Rood is een krachtige kleur die passie, energie en opwinding uitstraalt. Het roept sterke emoties op en trekt onmiddellijk de aandacht, denk maar eens aan de rode stopborden in het verkeer. Merken die willen opvallen en een sterke emotionele band met hun klanten willen creëren, maken vaak gebruik van rood. Coca-Cola en Netflix zijn hiervan goede voorbeelden. Nog een leuk feitje: Wist je dat je honger krijgt van de kleur rood? Kijk maar eens naar het logo van KFC en de McDonalds. Beid fastfoodketens maken gebruik van de kleur rood. 

5. Oranje | positiviteit en avontuur

Oranje staat voor enthousiasme, creativiteit, positiviteit en betaalbaarheid. Het is een speelse kleur die vaak ook aan kinderen wordt gekoppeld. Het is een uitstekende keuze voor merken die zich willen positioneren als dynamisch en avontuurlijk. Het straalt een gevoel van optimisme uit. Oranje is natuurlijk ook de kleur van ons land. Om de die reden wordt deze kleur vaak gekoppeld aan voetbal en het koningshuis. Bedrijven zoals Rabobank en PostNL maken gebruik van de kleur oranje om hun Nederlandse afkomst te benadrukken.

6. roze | zachtheid en vrouwelijk

Roze wordt vaak geassocieerd met tederheid, zachtheid en vrouwelijkheid. Het is een goede keuze voor merken die een gevoel van comfort en vriendelijkheid willen overbrengen. Victoria’s Secret en Barbie zijn bekende voorbeelden die roze in hun branding gebruiken.

Pink paint brush textured background

7. geel | levendig en jeugdig

Geel straalt vrolijkheid, optimisme en energie uit. Het is de kleur van de zon en brengt vaak een glimlach op ieders gezicht. Als je bedrijf positiviteit, jeugdigheid of creativiteit wil benadrukken, is geel een uitstekende keuze. Denk maar aan merken zoals McDonald’s en Snapchat en Nikon, die geel gebruiken om hun levendige, creatieve en uitnodigende imago te onderstrepen.

8. paars | luxe en verfijnd

Paars wordt geassocieerd met luxe, creativiteit en originaliteit. Het weerspiegelt het gevoel met royaal, stijl, rijkdom en spiritualiteit. De kleur paars is eeuwenlang gebruikt door mensen die een elitaire status bekleedden. Merken die willen uitblinken in originaliteit en klasse kiezen vaak voor paars. Ook onderwijsinstellingen maken vaak gebruik van de kleur paars.

Het kiezen van de juiste kleurencombinaties voor je onderneming is dus echt van waarde! Kleuren zijn niet alleen visuele elementen, maar ze hebben de kracht om emoties op te roepen, vertrouwen op te bouwen en je merk te onderscheiden van de concurrentie. Zorgvuldig nadenken over de kleuren die het beste bij jouw bedrijf passen, kan het verschil maken in hoe klanten je zien en herinneren. Dus, onderschat nooit de kracht van kleur – laat je merk stralen in de juiste tinten!

info@eilandstijl.nl
+31(0)6 3737 3224